Veel gestelde vragen

Staat je vraag over Caya er niet tussen?
Stel deze dan via onze contactformulier of onze Facebook-pagina.
De antwoorden op je vragen worden anoniem op deze pagina geplaatst zodat ook anderen hier hun voordeel mee kunnen doen.

Kan ik elk glijmiddel samen met het Caya® pessarium gebruiken?

NEE, GLIJMIDDEL OP BASIS VAN SILICONEN EN HET CAYA® PESSARIUM VERDRAGEN ZICH NIET.

Nieuwe testen hebben uitgewezen dat glijmiddelen op basis van siliconenolie het Caya pessarium aantasten. Wij adviseren alle vrouwen en gebruikers van het Caya® pessarium, uitsluitend een glijmiddel op waterbasis, zoals Animé, samen met Caya® te gebruiken. Een glijmiddel op waterbasis heeft geen invloed op de toepassing en veiligheid van Caya®.
Je kunt echter de Caya® gel zelf ook als glijmiddel gebruiken. Het bestaat voornamelijk uit melkzuur en cellulose en bevat géén conserveringsmiddelen zoals parabenen of benzalkoniumchloride.


Hoe betrouwbaar is het Caya® pessarium?

Geen enkel voorbehoedsmiddel (pil, spiraaltje of condoom) biedt 100% zekerheid om niet zwanger te worden. De betrouwbaarheid hangt namelijk in sterke mate af van het juiste gebruik ervan. Het Caya® pessarium is even betrouwbaar als een klassiek pessarium de betrouwbaarheid ligt tussen de 97% en 99% bij goed gebruik. Naarmate je Caya® vaker toepast zal de betrouwbaarheid door het gebruik van dit voorbehoedsmiddel toenemen.


Hoe lang voordat ik seks wil hebben kan ik het Caya pessarium al inbrengen?

Je kunt het Caya pessarium al vanaf, maximaal 2 uur van tevoren dat je seks wilt hebben inbrengen. Wel altijd in combinatie met de Caya gel. Maar je kunt het dus ook vlak voor de seks toepassen. Het grote voordeel is dat je, in tegenstelling tot condoom, het liefdesspel niet hoeft te onderbreken.


Hoe lang kan ik het Caya pessarium gebruiken?

Het Caya pessarium dient, na het eerste gebruik, niet langer dan 2 jaar gebruikt te worden.


Hoe weet ik of ik het Caya® pessarium juist ingebracht heb en past?

Voel met je langste vinger (meestal de middelvinger) of het Caya® pessarium goed ligt. Controleer of het siliconenmembraan de baarmoedermond volledig bedekt en of de vingergreep goed in de holte achter het schaambeen ligt. Als dit het geval is dan ben je goed en zeker beschermd.


Hoe weet ik of ik het Caya® pessarium juist ingebracht heb en past?

Voel met je langste vinger (meestal de middelvinger) of het Caya® pessarium goed ligt. Controleer of het siliconenmembraan de baarmoedermond volledig bedekt en of de vingergreep goed in de holte achter het schaambeen ligt. Als dit het geval is dan ben je goed en zeker beschermd.


Kan ik het Caya pessarium gebruiken als ik menstrueer?

In principe is dat mogelijk.


Hoe lang voordat ik seks wil hebben kan ik het Caya pessarium al inbrengen?

Je kunt het Caya pessarium al vanaf, maximaal 2 uur van tevoren dat je seks wilt hebben inbrengen. Wel altijd in combinatie met de Caya gel. Maar je kunt het dus ook vlak voor de seks toepassen. Het grote voordeel is dat je dus, in tegenstelling tot condoom, het liefdesspel niet hoeft te onderbreken.


Is de zaaddodende Caya gel niet slecht voor mijn partner bij orale seks?

De Caya gel breng je aan op de binnenzijde van het Caya pessarium. Hierdoor zal er weinig gel in de vagina vóór het pessarium komen. Zelfs als dat wel het geval is dan is het geen probleem met orale seks omdat de stoffen in de Caya gel veilig zijn. De hoofdbestanddelen zijn water, methylcellulosel ( hetgeen niet-toxisch is, niet opgenomen wordt door de weefsels of de bloedbaan en niet-allergeen) en melkzuur ( een natuurlijk bestanddeel van de vagina ) Je partner kan dus gerust orale seks hebben.


Waarom mag het Caya® pessarium niet langer dan 24 uur onafgebroken in de vagina blijven?

Net zoals bij het gebruik van een tampon kan het Caya® pessarium, indien het langer dan 24 uur onafgebroken in de vagina is, aanleding zijn voor ongewenste groei van bacteriën. Deze bacteriën kunnen dan mogelijk leiden tot het toxisch shocksyndroom.


Wat moet ik doen als ik toch vergeten ben Caya® binnen 24 uur uit de vagina te nemen?

Neem Caya® uit de vagina en bezoek je arts om je te laten onderzoeken.


Kan ik met het Caya® pessarium meerdere keren achter elkaar geslachtsverkeer hebben?

Ja, Caya® blijft in positie maar je moet met behulp van de applicator extra Caya® Gel vlak voor het pessarium aanbrengen.


Wat moet ik doen als ik een vaginale infectie heb?

Bij een vaginale infectie bijvoorbeeld een schimmelinfectie (Candida) of Bacteriële Vaginose dien je jouw arts voor een behandeling te raadplegen. Gebruik gedurende de behandeling van de infectie een condoom en NIET het pessarium. Na afloop van de behandeling dien je een nieuw Caya® pessarium aan te schaffen en te gebruiken om herinfecties te voorkomen.


Kan ik een glijmiddel samen met het Caya® pessarium gebruiken?

Het gelijktijdig gebruik met een glijmiddel op waterbasis heeft geen invloed op de toepassing en veiligheid van Caya®.


Kan mijn partner het Caya® pessarium voelen?

Dat is zeer onwaarschijnlijk. In zeldzame gevallen zou hij de rand van het pessarium kunnen voelen.


Heeft het Caya® pessarium een invloed op mijn seksuele welbevinden?

Nee, het Caya® pessarium heeft geen negatieve invloed op het libido, omdat het geen hormonen bevat. Overstappen van de pil naar het Caya pessarium had voor veel vrouwen een positieve invloed op het libido.


Wat moet ik doen als het Caya® pessarium gedurende het geslachtsverkeer pijn veroorzaakt?

Controleer de ligging van Caya® met je vinger. In het geval dat Caya® toch pijn blijft veroorzaken bezoek dan je arts.


Zijn er beperkingen bij het gebruik van Caya®?

Nee, je moet je wel aanleren om het Caya® pessarium altijd te gebruiken bij geslachtsverkeer.


Kan Caya® breken of scheuren?

Dat is vrijwel uitgesloten. Indien je na het geslachtsverkeer toch een beschadiging van het Caya® pessarium vaststelt bezoek dan zo spoedig mogelijk (binnen 5 dagen) een arts om de eventuele toepassing van de “morning after pil” te bespreken.


Hoe kan ik bij het gebruik van het Caya® pessarium de betrouwbaarheid positief beïnvloeden?

Belangrijk is het pessarium met regelmaat te gebruiken en altijd in combinatie met de Caya® Gel. Daarbij moet het pessarium altijd vóór en niet tijdens het geslachtverkeer ingebracht worden.


Wat moet ik doen als het Caya® pessarium tijdens het geslachtsverkeer  eruit glijdt?

Breng Caya® weer in de vagina in, nadat er opnieuw Caya® Gel aangebracht is. Raadpleeg altijd een arts voor de morning after pil wanneer je denkt die nodig te hebben. Bijvoorbeeld wanneer Caya na de zaadlozing van je partner niet meer op de juiste plek zit of wanneer je je niet lekker voelt.