Anticonceptie en hormonen

Veel anticonceptiemiddelen hebben hun werking te danken aan hormonen. De meest populaire anticonceptiemiddelen zijn het hormoonspiraal en de pil. Deze hebben als belangrijkste functie het voorkomen van een zwangerschap, maar de pil zorgt ook voor een regelmatige en voorspelbare menstruatiecyclus. Daarnaast bestaan er ook hormoonloze anticoncepties. Deze zijn betrouwbaar mits correct gebruikt.

Voor veel vrouwen is dit reden genoeg om de pil te slikken. Toch is er een toenemende groep vrouwen die op zoek is naar een hormoonloze anticonceptie voor de pil. Dit komt mede doordat zij nadelige effecten ervaren door het slikken van anticonceptie en hormonen.

Bijwerkingen van hormonen

Veel vrouwen willen om uiteenlopende redenen de hormonale pil voor anticonceptie niet meer. Zo kan het zijn dat ze zich er niet lekker bij voelen of dat je gewichtstoename door de pil merkt. Ook kunnen de hormonen in de anticonceptipil verminderd libido of stemmingswisselingen veroorzaken. Vaak liggen er ook medische redenen aan ten grondslag om de pil niet te gebruiken, zoals de kans op trombose, (borst)kanker, herseninfarct of bij diabetes.

hormoonloze anticonceptie

Kies hormoonloze anticonceptie, kies Caya

Caya is het hormoonloze alternatief voor hormonale anticonceptie. De betrouwbaarheid van het Caya pessarium combinatie met het gebruik van de Caya gel ligt tussen de 97% en 99% mits correct toegepast.

Wil je meer lezen over de werking van hormonen? Wat hormonen voor rol kunnen spelen in jouw relatie? Lees dan dit artikel op theguardian.com. Er is veel informatie te vinden over anticonceptie, hormonen, gewichtstoename van de pil, een verminderd libido door anticonceptiepil. Echter, veel informatie is niet even betrouwbaar. Bij twijfel kun je het beste je huisarts of behandelend arts raadplegen over hormoonloze anticonceptie.

Hormoonvrije anticonceptie is voor veel vrouwen een aantrekkelijke optie omdat het hen een veilige manier biedt om zwangerschap te voorkomen zonder hormonen te gebruiken. Bovendien is hormoonloze anticonceptie vrij van de beperkingen of strubbelingen die met andere vormen van anticonceptie worden geassocieerd.

hormoonloze anticonceptie2