Anticonceptie en hormonen

Veel anticonceptiemiddelen hebben hun werking te danken aan hormonen. De meest populaire anticonceptiemiddelen zijn het hormoonspiraal en de pil. Deze hebben als belangrijkste functie het voorkomen van een zwangerschap, maar de pil zorgt ook voor een regelmatige en voorspelbare menstruatiecyclus.

Voor veel vrouwen is dit reden genoeg om de pil te slikken. Toch is er een toenemende groep vrouwen die op zoek is naar een hormoonvrij alternatief voor de pil. Dit komt mede doordat zij nadelige effecten ervaren door het slikken van hormonen.

Bijwerkingen van hormonen

Veel vrouwen willen om uiteenlopende redenen de hormonale pil voor anticonceptie niet meer. Ze voelen zich er niet lekker op, stemmingswisselingen, een verminderd libido, hoofdpijn en gewichtstoename komen relatief vaak voor.
Vaak liggen er ook medische redenen aan ten grondslag om de pil niet te gebruiken, zoals de kans op trombose, (borst)kanker, herseninfarct of bij diabetes.

Kies hormoonvrij, kies Caya

Caya is het hormoonvrije alternatief voor hormonale anticonceptie. De betrouwbaarheid van het Caya pessarium combinatie met het gebruik van de Caya gel ligt tussen de 97% en 99% mits correct toegepast.

Caya pessarium en Caya gel

Wil je meer lezen over de werking van hormonen? Wat hormonen voor rol kunnen spelen in jouw relatie? Lees dan dit artikel op theguardian.com.